Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Hasznos tudnivalók. Az alábbiakban összegyűjtöttem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyeket pácienseim tesznek fel nekem.

Rögzített fogszabályozó készülékek

 • Gyorsítja-e a szuvasodások kialakulását a fogszabályozó?

  A fogszabályozó nem, de az esetlegesen körülötte lerakodó lepedék sajnos fokozhatja a szuvasodások kialakulását. A havi kontroll és aktiválás során minden esetben ellenőrizzük a fogak állapotát.

 • Előfordulhat, hogy a fogszabályozó kezelés a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe?

  A tervezett kezelési idő a rögzített és a kivehető fogszabályozó készülékeknél is a fogak mozgási sebességét tekintve egy átlagos időtartam jellemez. Előfordul azonban, hogy lassabban mozdulnak a fogak a vártnál vagy a páciens kooperációja nem megfelelő.Ilyen esetben a kezelési idő hosszabb lehet a megbeszéletnél.

 • Mennyi ideig kell a retenciós készüléket hordani a fogszabályozó kezelés után?

  Rögzített fogszabályozó készülék eltávolítása után 1 évig minden nap/este szükséges hordani a készüléket, az ezt követő években már elég 2 naponta majd heti 2-3 alkalommal hordani.

 • Jár-e fájdalommal a fogszabályozó készülék felragasztása?

  A fogszabályozó készülék felragasztása semmilyen fájdalommal nem jár, mindössze türelmet kíván. Azonban, ha ki van repedve a száj széle vagy állkapocsízületi panaszai vannak, akkor ezek okozhatnak kellemetlenséget.

  A rögzített fogszabályozó felragasztása után körülbelül 5 napig, az aktiválások után pedig 1-2 napig fájdalom jelentkezhet. Természetesen ennek mértéke mindenki számára tolerálható.

 • Mi a teendő ha a fogszabályozó egy része letört vagy megsérült?

  Ilyen esetben célszerű tájékoztatni a fogszabályozó orvost, hogy egyeztessen egy időpontot a probléma mielőbbi megoldására.

 • Lehet-e sportolni fogszabályozóval?

  Sportolás során nem gátolhat a fogszabályozó készülék. Főleg csapat- vagy küzdősportok esetén viszont célszerű kifejezetten rögzített fogszabályozóra kifejlesztett fogvédőt használni.Igény esetén lenyomat alapján egyedi fogvédőt is lehet kérni a rendelőben.

 • Károsítja a fogakat a rögzített fogszabályozó?

  Sem a fogszabályozó, sem a ragasztó nem károsítja a fogakat. Ellenben a rögzített fogszabályozó készülék nehezíti a fogak tisztítását. Természetesen a megfelelő technikával és fogkefékkel, de főleg odafigyeléssel tökéletesen tisztán tarthatóak a fogak és így elkerülhető a fogak szuvasodása a fogszabályozás ideje alatt is.

 • Mire kell vigyázni étkezés közben a fogszabályozó kezelés ideje alatt?

  Minden étkezés alkalmával az ételeket fel kell vágni kis falatokra, beleharapni semmibe sem szabad. Kerülni kell a kemény (popcorn, magvak, cukorka, stb) illetve a nagyon ragadós (tejkaramella, gumicukor) ételeket, rágózni sem szabad.

Kivehető fogszabályozó készülékek

 • Jár-e fájdalommal a fogszabályozás?

  A kivehető fogszabályozók az esetek döntő többségében nem okoznak nagy fájdalmat.

 • Hány hetente kell a fogszabályozóval aktiválásra járni?

  Kivehető fogszabályozóval 6-8 hetente

  Rögzített fogszabályozóval 4-6 hetente

 • Naponta hány órát kell viselnem a fogszabályozót?

  Hagyományos kivehető fogszabályozó készülék esetén: kb.10-12 óra / nap

 • Mi történik az első alkalommal a fogszabályozáson?

  Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kap az aktuális fogászati és fogszabályozási problémákról. Kiderül, hogy valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe, milyen készülék szükséges és kb.milyen anyagi vonzata van. Ez semmiféle kötelezettséggel nem jár.

 • Hány évesen kell először fogszabályozási szűrővizsgálaton részt venni?

  Bizonyos ritka eltérések miatt (például bulldog harapás) - melyek korai kezelést igényelnek - 7-8 éves korban célszerű a gyermeket fogszabályozási vizsgálatra elhozni. A vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, így egy pozitív élménnyel gyarapodhatnak.

Segíthetek valamiben? Kérjen időpontot!

Rendelőink hétköznap 08:00 - 20:00 óra között hívhatóak,
hétvégén e-mailben is elérhetőek 08:00 - 20:00 óra között.
Jelentkezzen be a hét bármely napján!